Lectie de educatie pe YouTube07:58

  • 9,322 views
Published on 29/03/2018

Salut. Sunt Cosmin, am 26 de ani de viata si 7 ani de YouTube. Asta inseamna ca am primit destul de multe injuraturi gratuite prin intermediul comentariilor de pe YouTube.

Am zis sa ma prezint ca sa stiti ca am cat de cat experienta si nu vorbesc aiurea in tramvai. Si nici nu sunt un obosit de 40+ ani care sa o arda cu faze de genul “tineretul din ziua de astazi”.

Bun, care e treaba cu titlul asta “Lectie de educatie pe YouTube”?  Cum ziceam, am 7 ani de cand fac videoclipuri pe YouTube si in aceasta perioada am adunat ceva oameni la care ma uit mai mult sau mai putin zilnic. Printre acest oameni se afla si Mihai, cunoscut ca si Barba Neagra, un creator de continut de aceeasi varsta cu mine care imbina talentul de a desena cu placerea de a juca diferite jocuri. Si Mihai, ca un bun creator de continut, a vrut sa isi recompenseze abonatii cu un giveaway cu cateva jocuri.

Numai ca, pe Facebook, a primit un anumit comentariu de la care a pornit toata discutia pe care o avem noi aici. Este vorba, bineinteles, despre un copil de 10 ani care a injurat (nu l-a injurat – cel putin nu asa pare din exprimare) la postarea lui de pe Facebook. De aici, Mihai a pornit camera video, a facut un minim research astfel incat sa afle varsta celui care a comentat si numele parintilor, i-a contactat si apoi a sunat-o pe mama celui care a injurat in comentarii. Discutia intreaga o puteti asculta in videoclipul de la finalul acestei postari, nu o sa va stric surpriza.

Vreau sa punctez scurt anumite aspecte care au dus la existenta acestui comportament si cum pot fi rezolvate:

Copiii au acces nelimitat la internet si pot invata orice. Internetul este un lucru foarte bun, dar poate avea si efecte negative importante daca nu este folosit corespunzator. Parintii aloca din ce in ce mai putin timp educatiei copiiilor lor si asta se vede in comportamentul si exprimarea acestora. Nu zic, oamenii sunt din ce in ce mai ocupati cu munca pentru a reusi sa aduca un ban in casa, dar facerea unui copil nu se opreste atunci cand l-ai scos din tine. Urmeaza partea de educatie a copilului care va invata cum sa se comporte in societate. Ergo, va invata ca nu e bine sa injuri de nebun orinde ti se scoala tie. Dragi parinti, copilul este oglinda voastra. Copilul vorbeste si se comporta asa cum a vazut acasa si cum a fost educat. Exista diferite metode non-invazive si non-agresive de a invata copilul ce este corect si ce nu si de a ii arata unde a gresit.

Dragi creatori de continut, mai ales cei mai mari, cu reach mare, invatati ca aveti o responsabilitate. Sunteti din ce in ce mai multi creatori de continut cu sute de mii de abonati (majoritatea copii, dupa statisticile YouTube) si nu puteti sa va bagati si sa va scoateti cand va apuca doar pt ca este canalul vostru. Sunteti persoane publice. Comportati-va ca atare. Educati-va publicul. Aveti acesta putere. Copiii sunt ca un burete, absorb fiecare gest pe care il faceti si multi vor incerca sa va imite doar pt ca va apreciaza munca.

Faptul ca Mihai a reactionat asa si a postat filmuletul inseamna foarte mult pentru comunitate. Nu numai ca a reusit sa invete un copil ca nu e bine sa injuri pe oricine vrei tu si ca nu esti anonim pe internet, dar a aratat si celorlalti copii care il urmaresc ca orice actiune are si consecinte. Din punctul asta de vedere, tot respectul pentru un pas inainte in educatia celor care il urmaresc.

Concluziile sunt simple:

  • comportati-va cu ceilalti asa cum ati vrea ceilalti sa se comporte cu voi
  • invatati ca pe internet nu sunteti atat de anonimi pe cat ati crede voi
  • orice actiune poate avea consecinte grave
  • invatati sa apreciati munca depusa de altii si daca nu va place, nu scuipati. Lasati un comentariu constructiv sau mergeti mai departe
  • LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE UN DREPT ATATA TIMP CAT NU LEZATI ALTE PERSOANE SI NU LE INCALCATI LOR DREPTURILE.

Vizionare placuta! Un share pe diferite grupuri care ar putea beneficia de acest mesaj este bine venit! 🙂

Rezumat
Viata de vedeta pe YouTube
Titlu
Viata de vedeta pe YouTube
Descriere

O mica pastila de educatie pe YouTube oferita de Mihai (Barba Neagra) si discutata de Cosmin (PhotoshopTutsRO). Ce se intampla cand cineva injura in sectiunea de comentarii de la videoclipul tau.

  • Lasa un comentariu

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"